Двама руски военни се признаха за виновни за обстрел на град в Източна Украйна във втория процес за военни престъпления, откакто Русия нападна на 24 февруари.

В Котелевския районен съд (Централна Украйна) прокуратурата поиска 12-годишни присъди за Александър Бобикин и Александър Иванов за нарушаване на законите на войната. Според защитата е нужна снизходителност: двамата войници изпълнявали заповеди.

Бобикин и Иванов признаха, че били в артилерийска част, стреляла по цели в Харковска област от Белгородска област в Русия. В резултат според прокуратурата е унищожено училище в град Дерхачи в същата област. Двамата, отговаряли за установка "Град", са заловени, след като преминали границата и продължили обстрела.

Бобикин обяви, че е "напълно виновен" и че частта му стреляла по Украйна от Русия. "Кая се и се моля за намаляване на присъдата", каза Иванов.

Присъдата се очаква на 31 май. Тази седмица първото дело за военни престъпления по време на войната приключи с доживотна присъда за 20-годишния Вадим Шишимарин. Той също се бе признал за виновен.

Очакват се още такива процеси - както в Украйна, така и в Русия, която отрича да е отговорна за атаки срещу цивилни и обвинява за тях украински сили като националистическия батальон "Азов" (очаква се съдебен процес и срещу пленени негови бойци).

Дневник