Полският парламент гласува в четвъртък в подкрепа на законопроект, който ще замени оспорваната дисциплинарна камара за съдиите с нов орган, разчиствайки пътя на Варшава да получи 36 милиарда евро от Брюксел чрез плана си за възстановяване от COVID-19.

Европейската комисия блокира одобряването на полския план за възстановяване, поставяйки три условия, за да освободи отпускането на парите. Те са свързани с разпускане на дисциплинарната камара, която определя наказанията на съдиите, промяна на система за наказване на магистратите и връщането на уволнените и преместени съдии.

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис каза във вторник, че одобрението на националния план за възстановяване на Полша, което е необходимо за деблокиране на парите, е въпрос на дни. А Урсула фон дер Лайен се очаква във Варшава на 2 юни с одобрението на плана, който отлежава "на трупчета" в Брюксел от април 2021 г.

Ройтерс пише, че националистите, които са опозиция на управляващите консерватори от "Право и справедливост" смятат, че законопроектът за съдебната реформа, изготвен от съюзника на правителството, президента Анджей Дуда, не стига достатъчно далеч, за да гарантира, че съдиите няма отново да са обект на политически натиск.

Управляващата коалиция в Полша беше разделена по въпроса как да приложи реформата, като архиконсервативната партия "Обединена Полша" на министъра на правосъдието Збигнев Зиобро, младши партньор в правителството, се противопостави на плановете за въвеждане на тест за безпристрастност за съдиите, които според него може да парализират съдебната система.

В окончателния вариант на законопроекта тестът за безпристрастност не може да се използва със задна дата по дела, по които е постановена присъда.

"Окончателната версия на приетия Закон за Върховния съд взема предвид всички ключови резерви на "Обединена Полша" към проекта", написа в "Tуитър" заместник-министърът на правосъдието и депутат от партията Себастиан Калета.

Европейският съд наложи глоба от 1 милион евро на ден на Полша през октомври 2021 г. за това, че не разпусна дисциплинарната камара, която според магистратите от висшия съд на ЕС, противоречи на принципа за разделение на властите, позволявайки на политиците да се намесват в независимата съдебна власт.

Полша внесе своя план за възстановяване и устойчивост за одобрение от Европейската комисия преди 13 месеца и до днес Брюксел твърди, че преговорите по него продължават, като не се ангажира с дата за приключването им. Полският и унгарският план са единствените, които все още не са одобрени. Еврокомисията има възражения срещу обхвата на антикорупционните реформи в Унгария и срещу контролните механизми, предвидени за правомерно разходване на европейските средства. Нидерландия не е внесла план, а България все още преговаря с Еврокомисията по споразумението за изпълнение на плана, което е предусловие за започване на финансирането. Всички останали европейски държави вече изпълняват плановете си, които трябва да бъдат приключени до края на 2026 г.

Дневник