Италия отне ордените на "Звездата на Италия", връчени на руския премиер Михаил Мишустин и на министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров през 2020 г., съобщи БТА, като се позова на "Франс прес".

Президентът Серджо Матарела подписа указ, с който отличията се отнемат "поради недостойнство. Същата санкция се налага и Виктор Евтухов, заместник-министър на индустрията, както и на Андрей Костин, председател на руската Външно-търговска банка, които са били наградени със същия орден през 2021 г.

"Руската федерация трябва да бъде подложена на силен натиск, като този, който оказваме с Европейския съюз, защото една продължителна война в Европа рискува да доведе до невероятно тежки последици", каза Матарела след среща с алжирския си колега в Рим.

Указът на президента идва ден, след като италианският премиер Марио Драги разговаря по телефона с президента на Русия Владимир Путин. Драги съобщи след него, че са обсъдили инициатива на Рим за разблокиране на износа на храни през Черно море, без да даде подробности за нея. Според Кремъл Путин е заявил, че би помогнал за предотвратяване на масов глад в бедни страни, които разчитат на украинско зърно, само при условие, че западните санкции срещу Москва бъдат отменени. Той е уверил премиера, че "Газпром" ще продължи да доставя руски газ на Италия.

Междувременно управата на чешката столица отне почетното гражданство на съветския маршал Иван Конев, предвождал части на Червената армия в Източна Европа през Втората световна война. Конев беше лишен от почетното гражданство 50 г. след смъртта си. Той е бил удостоен с него за освобождаването на Прага от нацистка окупация през 1945 г.

Кметът на Прага Зденек Хржиб заяви, че Конев и армията му са били приветствани в Прага през 1945 г., но след края на войната маршалът е разрешил да бъде бомбардиран чешкия град Млада Болеслав - атака, при която загиват около 150 чехи, и е участвал при потушаването на антисъветските протести в Унгария през 1956 г.

Дневник