Руските сили в Източна Украйна превзеха центъра на важния жп възел Лиман и обградиха по-голямата част от Северодонецк, признаха украинските власти в петък.

Киев твърди, че продължава да държи новите отбранителни линии в района на Източен Донбас, въпреки очевидния напредък на Русия на два от основните фронтове там, съобщи Ройтерс.

Украинските власти признаха, че Русия е превзела по-голямата част от Лиман, но министерството на отбраната заяви, че украинските военни все още контролират евероизточните и югозападните райони, блокирайки руско настъпление към Славянск.

По на изток руските сили са обградили две трети от град Северодонецк, каза областният управител на Луганск Сергей Гайдай. Градът е най-източният голям населен център, който все още държи Украйна в Донбас. През последната седмица Русия се опитва да овладее Северодонецк и Лисичанск, като затвори в капан една от най-боеспособните части на украинската армия. 90% от сградите в Северодонецк са разрушени, каза Гайдай.

Олески Арестович, съветник на президента на Украйна, каза в интервю през нощта, че Лиман е паднал и че добре организираната руска атака там показва, че московските военни подобряват тактиката и операциите си.

Русия ще се нуждае от огромни финансови ресурси, за да финансира военната си операция в Украйна, заяви руският финансов министър Антон Силуанов.

Той съобщи, че Москва е заделила 8 трилиона рубли (123 млрд. долара) за стимули за подкрепа на икономиката: "(Това са) огромни суми. Имаме нужда от тези ресурси, за да поддържаме икономиката, да подкрепяме нашите граждани", каза Силуанов, цитиран от Ройтерс.

Дневник