Украинските войски може да се изтеглят от източния град Северодонецк, който руските сили обграждат, за да не бъдат пленени.

Това съобщи губернаторът на лугански регион, където в момента се водят интензивни бойни действия.

"Руснаците няма да могат да превземат Луганска област през следващите дни, както предричаха анализаторите. Имаме достатъчно сили и ресурси да се защитим, но е възможно да се наложи да се изтеглим, за да не бъдем обкръжени", написа в канала си в "Телеграм" Сергей Гайдай.

Русия превърна превземането на целия източен Донбас като основна цел на войната и през последната седмица засили настъплението си.

Според Гайдай в района има около 10 хил. руски войници "които се опитват да атакуват и се опитват да постигнат печалба във всяка посока, в която могат".

Губернаторът каза, че в Северодонецк повече от половината жилища са били разрушени и почти всички сгради там са били повредени от руския обстрел. Жителите се крият в убежища.

В петък проруските сили обявиха, че са превзели град Лиман, западно от Северодонецк, създавайки предмостие за настъпление към Славянск и Краматорск - последните големи градове в областта, които са под украински контрол.

Но съдбата на Лиман остава неясна, тъй като украинският генерален щаб твърди, че боевете за него продължават.


Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Луганска и Донецка области е трудна и че украинската армия защитава страната с всички налични ресурси.

"Ако окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, то те грешат. Донбас ще бъде украински", каза Зеленски в своето вечерно обръщение.

Руското министерство на отбраната заяви, че два морски коридора, по които чуждестранните кораби, намиращи се в украински пристанища, могат да се изтеглят, са отворени и в събота. От ведомството не съобщават дали някои от близо 80 съда в портовете в Черно и в Азовско море, са се възползвали от тях след отварянето им на 25 май. В петък собствениците на българския търговски кораб "Царевна" съобщиха, че събират екипаж, тъй като моряците, които останаха доброволно на борда му, не са достатъчни, за да го управляват.

Дневник