Архиерейският събор на Украинската православна църква обяви независимост от руската като простест с провоенната позиция на руския патриарх Кирил.

Досега Украинската православна църква беше самоуправляваща се църква с широка автономия в рамките на Руската православна църква. Решението за отделянето беше взето на обща среща в Киев на архиереите, свещениците и миряните на Украинската православна църква в петък вечер.

"Съборът прие съответните допълнения и изменения в устава за управлението на Украинската православна църква, които свидетелстват за пълната самостоятелност и независимост на Украинската православна църква", се казва в постановление на църквата.

Руската агенция "Интерфакс" съобщи в събота, че донецката епархия няма да последва останалите и ще остане под шапката на московската патриаршия.

Архиерейският събор, който започна в петък вечер, предложи да се възобнови диалогът с разколническата Православна църква на Украйна и призова украинските и руските власти да продължат преговорите, за да се сложи край на конфликта ида се прекратят кръвопролитията.

Дневник