Украйна започна да получава противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни гаубици от Съединените щати, съобщи украинският министър на отбраната Алексий Резников в събота, заявявайки, че оръжията ще укрепят силите, борещи се с руската инвазия.

"Бреговата отбрана на страната ни не само ще бъде подсилена от ракети "Харпун", те ще бъдат използвани от обучени украински екипи", написа Резников на страницата си във Фейсбук, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че ракетите "Харпун" бряг-кораб ще бъдат използвани заедно с украинските ракети "Нептун" в отбраната на крайбрежието на страната, включително южното пристанище Одеса.

"Харпун" е противокорабна ракета с активно радарно насочване и може да бъде изстрелвана от кораби, подводници, самолети или брегови батареи, пише Ройтерс.

След като започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, Русия наложи военноморска блокада на украинските пристанища, възпрепятствайки жизненоважния износ на зърно, торове и метали. Руският флот започна ракетни удари срещу Украйна, което убеди западните съюзници, че трябва да предоставят помощ на Киев да се отбранява.

Резников добави, че доставките на ракети "Харпун" са резултат от сътрудничеството между няколко страни, като доставките от Дания са се осъществили "с участието на нашите британски приятели".

Министърът на отбраната съобщи още, че са получени и набор от тежки артилерийски оръдия, включително модифицирани самоходни гаубици M109, произведени в САЩ, които ще позволят на украинските военни да поразяват цели от по-големи разстояния.

Миналия месец високопоставен служител на отбраната на САЩ каза, че американските военни са започнали да обучават извън Украйна малък брой украински войници за използване на гаубична артилерия.

Киев заяви, че иска да осигури доставки и на американски залпови установки с голям обсег M270 (MLRS) и да ги използва за отблъскване на руските войски в източната част на страната.

Редица американски медии пишат в събота, че американската администрация вече е одобрила изпращането на реактивни системи за залпов огън, като това ще бъде обявено официално идната седмица. Новият пакет помощ включва реактивни залпови системи M31 GMLRS и високомобилни артилерийски ракетни системи Himars. Според публикациите и двете системи могат да дадат на украинските военни по-голяма мобилност от гаубиците M777, които САЩ досега изпращаха в Украйна.

Президентът Байдън одобри закон, който предвижда почти 40 млрд. долара помощ за Украйна, половината, от която военна. Пентагонът разпространи списък на част от оръжията, които ще бъдат доставени на Киев, като междувременно армията ще бъде обучавана да си служи с тях.

Дневник