Руският президент Владимир Путин подписа закон за премахване на възрастовата граница за постъпване на военна служба за професионални войници, съобщи агенция "Интерфакс" в събота.

Той позволява на всички граждани в трудоспособна възраст да сключват договори за военна служба и беше внесен от депутати от неговата партия "Единна Русия" с аргумента, че за обслужването на модерни оръжейни системи са необходими специалисти, за чието обучение е необходимо време.

"Интерфакс" цитира мотивите към законопроекта, че "за използването на високоточни оръжия, експлоатацията на оръжия и военна техника, са необходими високопрофесионални специалисти", а те стават такива около 40-45 години.

Според досегашния закон постъпването на военна служба беше ограничено между 18 и 40 години, а за чуждите граждани - до 30-годишна възраст.

Прилагането на закона ще допринесе за "привличане на специалисти по популярни специалности, предимно свързани с цивилни (медицинска помощ, инженеринг, поддръжка, експлоатация, комуникации) за военна служба по договор", се казва в документа.

Според руското законодателство донаборници не могат да се изпращат за участие във военни мисии в чужбина, което е допустимо само за професионални войници. Наскоро Путин съобщи, че спасители също ще бъдат изпратени в Украйна в помощ на армията, а вътрешните войски - по границата.

Дневник