Руският президент Владимир Путин каза на лидерите на Франция и Германия в телефонен разговор в събота, че Русия е готова да обсъди начини за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища, ако Западът свали санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна.

"От своя страна Русия е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износ на украинско зърно от черноморски пристанища", се казва в съобщение на Кремъл, публикувано след разговора.

Темата била повдигната от европейските лидери, които настояли Москва да свали блокадата да одеското пристанище, за да позволи корабите със зърно да отплават от него, става ясно от комюнике на Елисейския дворец.

Путин информирал френския президент и германския канцлер, че Русия е готова да увеличи износа си на торове и селскостопански продукти, ако санкциите срещу нея бъдат премахнати - искане, което той повдигна в разговорите с италианския премиер и с австрийския канцлер тази седмица.

Според руския президент причините за затрудненията с доставките на храни са резултат от "погрешната икономическа и финансова политика на западните държави и от въведените от тях санкции", се казва в съобщението на Кремъл.

Руското президентство съобщава още, че Путин е информирал двамата лидери как върви войната и че Русия вече е започнала да възстановява части на разрушения от армията й Мариупол и други градове в Донбас, които се контролират от руските сили.

В отговор на настойчив призив от Макрон и Шолц да седне на масата за преговори с украинския президент Володимир Зеленски, Путин изразил принципна готовност за подновяване на мирните преговори с Киев, но подчертал, че замразяването им е по вина на Украйна. Преди дни Зеленски заяви, че въпреки нежеланието си, ще трябва да седне на масата с Путин, ако трябва да се постигне спиране на войната.

Путин казал още на Макрон и Шолц, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна "създават рискове за дестабилизация на положението и изострането на хуманитарната криза".

Агенция Франс прес добавя, че френският президент и германският канцлер са настояли за освобождаването на украинските бежанци, предали се от комбината "Азовстал" в Мариупол, които Русия държи в плен.

"Президентът на Френската република и германският канцлер настояха за освобождаването на близо 2500-те защитници на "Азовстал", взети за военнопленници от руските сили", съобщава Елисейският дворец.

Разговорът идва два дни преди насрочената за понеделник и вторник извънредна среща на върха на ЕС, на която основна тема ще е Украйна, включително помощта за Киев и световната продоволствена сигурност.

Дневник