Условията в Донбас са "неописуемо трудни", докато Русия се опитва да овладее цялата територия на Донецка и Луганска област, и Киев съзнава, че не може да си върне всичко окупирано от Москва по военен път.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в телевизионно обръщение.

Той изрази увереност, че завзетите от нахлуването на 24 февруари насам земи ще бъдат отвоювани, но това, изглежда, няма да стане с останалите.

Зеленски има предвид анексирания през 2014 г. полуостров Крим и овладените от проруски сепаратисти през същата година части от Донецка и Луганска област, провъзгласени от тях за "Донецка народна република" и "Луганска народна република".

За тях бяха подписани и т. нар. Мински споразумения, които предвиждата начина, по който "републиките" да останат в Украйна, но Русия на практика унищожи договореностите, след като призна "републиките" за независими, а важна цел на инвазията през последните два месеца и да бъдат превзети изцяло прилежащите области.

Защитата удържа с много усилия в части от Донбас, включително в Северодонецк и Лисичанск.

Президентът изрази надежда, че съюзниците все пак ще предоставят достатъчно оръжия и че в следващите дни се очакват "добри новини" по въпроса.

Призиви за преговори

Напредъкът на руските сили в Донбас съвпада с момент, в който западни представители изразяват отново изразяват настойчива подкрепа за преговори Русия-Украйна на най-високо ниво. Последни лидерите на Франция и Германия призоваха руския президент Владимир Путин да води "директни (и) сериозни преговори", макар Кремъл дори да не спомена подобна възможност да е била обсъждана.

Зеленски каза по-рано, че не изгаря от желание за преговори, но вероятно ще са нужни за край на конфликта.

По-рано съветникът в украинското президенство Михайло Подоляк каза, че преговорите с Русия са възможни само след извеждане на руските войски. Само това би довело до "истински" диалог; в противен случай преговорите се водят от отделна "делегация" на фронтовата линия.

Дневник