Проруската администрация на овладения от Москва Херсон ще решава дали прилежащата област да се присъедини към Русия в зависимост как върви войната. Това обяви т. нар. заместник-ръководител на военно-цивилната администрация на областта Кирил Стремоусов.

В интервю за "Ройтерс" Стремоусов допуска референдум като вариант да бъде взето решението, въпреки че преди няколко седмици отхвърли подобна възможност. Според него развръзката е възможна догодина.

И Москва, и вярната ѝ херсонска управа, и руски медии дават разнопосочни сигнали в последните седмици за това дали ще се търси вариант с обявяване на "Херсонска народна република" (по модела на сепаратистките формирования в Донецк и Луганск), присъединяване към Русия с референдум или без референдум.

Този месец в областта започна преходен период, в който може да се използват рубли.

Преди няколко седмици Стремоусов заяви, че връщането на Херсонска област на Украйна е "изключено". Кремъл засега не реагира радушно на плановете да бъде поискано от президента Владимир Путин да включи Херсонска област в състава на Русия, които бяха изразени от представителя на проруската власт.

Вчера новата администрация закри границата на областта с Николаевска и Днепропетровска област.

Дневник