Унгария продължава да се съпротивлява на приемането на петролно ембарго срещу Русия и по тази причина днешното заседание на постоянните представители на страните от ЕС завърши без пробив по въпроса.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Посланиците ще съберат отново утре сутринта в опит да намерят компромис. Това ще стане часове преди започването на двудневния специален Европейски съвет, чиято главна тема ще бъде породената от войната в Украйна криза.

Постоянните представители трябва също да изяснят технически проблеми, както и въпроси, свързани с реекспорта на дизел от Словакия към Чехия. Нашите източници определят шансовете за постигане на компромис като умерени. Те уточняват, че ако това не се случи, въпросът ще бъде пренесен на срещата на европейските лидери.

Тази сутрин "Блумбърг" съобщи, че Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на вноса на петрол от Русия до юни или декември 2024 г. Става дума само за преработения петрол, предназначен за вътрешния пазар, а не за реекспорт. Подобна отсрочка според агенцията е предложена на Унгария и Словакия.

По-късно източници от ЕК съобщиха, че на масата има предложение, в което се прави разлика между пълна забрана на вноса от Русия по море, която да влезе в сила до края на годината, и временно изключение за „черното злато“, доставяно по петролопровода „Дружба“. Така се снабдяват страните от Централна Европа – Чехия, Словакия, Унгария, но не и България.

Искането на България за отсрочка не е отхвърлено, казаха събеседниците на Клуб Z, помолени да коментират твърденията, идващи от Комисията.

    „България е в трудна ситуация, но няма да даваме предварителна прогноза за хода на преговорите“, отговориха на наше  запитване от Съвета на ЕС.

Клуб Z