Стрелбата в училище в Увалде, Тексас, даде нов тласък на призивите да се направи нещо за контрола на оръжията. Познатите пречки - и някои нови - обаче ще затруднят каквато и да било реформа.

Близо десетилетие след като млад мъж застреля 26 души, сред тях 20 деца, в началното училище "Санди Хук" в Нютаун, Кънектикът, подобна трагедия се разигра в начално училище в Увалде, Тексас. Стрелбата в "Санди Хук" предизвика призиви за национална оръжейна реформа и доведе до емоционална молба за действие от тогавашния американски президент Барак Обама. Но усилията за прокарване на законодателството за контрол на оръжията в Конгреса застинаха.

Сега, след смъртта на 19 деца и двама възрастни в Увалде, има подобни призиви за действие от страна на национални политици. Президентът Джо Байдън, досущ като Обама, поиска промяна.

"Защо сме готови да живеем с тази касапница?", попита. "Защо продължаваме да позволяваме това да се случва? Къде, за Бога, е гръбнакът ни, за да имаме смелостта да се справим с това и да се изправим срещу лобитата?"

Макар този път демократите да контролират и двете камари на Конгреса и президентството, усилията за приемане на нови разпоредби за контрол на оръжията се намират пред подобни предизвикателства - а и нови, които може да са още по-страшни.

Ето един поглед към някои потенциални начина на действие и препятствията, които ще трябва да преодолеят.

Стари блокади в Конгреса

В седмиците след "Санди Хук" мнозинството от американските сенатори подкрепиха приемането на законодателство, изискващо разширени проверки на миналото при покупки на оръжие. Поради парламентарна процедура, която изисква най-малко 60 гласа в 100-местния Сенат, за да се приеме повечето законодателни актове, обикновеното мнозинство обаче не беше достатъчно.

Днес сред 50-те републикански сенатори едва шепа изглеждат отворени към ново законодателство за оръжията, а това предполага, че всички нови усилия ще се сблъскат с подобна съдба. Това не попречи на демократите да обмислят нови предложения и да заговорят за работа с републиканците в търсене на допирни точки.

"Мисля, че възможността е слаба, много много слаба, твърде слаба", каза лидерът на мнозинството в демократите в Сената Чък Шумър в четвъртък за това колко се е променил шансът за успех. "Преди толкова пъти се опарихме."

Досега единственото предложение, подкрепяно от републиканците, беше създаването на национална база данни за практиките за безопасност в училищата.

Започнаха обаче разговори за това да се направи повече и шепа републиканци участваха. Предложенията с най-голяма подкрепа включват закон тип "червено знаме", който би попречил на лица с психично заболяване или криминално минало да купуват огнестрелни оръжия и разширени проверки на купувачите на оръжие, включително на частни продажби. Макар проучванията да показват, че мнозинството от американците подкрепят подобни усилия, много сенатори републиканци представляват щати с големи общности, подкрепящи оръжието. А републиканските избиратели, чиято подкрепа им е необходима, за да спечелят първичните избори (процеса на подбор във всяка партия) са още по-остри противници на реформата. Така, ако настроенията не се променят сред тези избиратели, републиканците е малко вероятно да променят курса.

А дори това предложение за законодателство да бъде прието, то може да е несъвършено решение. Има масови стрелби, които "червените флагове" и проверките на миналото не можаха да предотвратят, а и с нищо не биха намалили 393 млн. огнестрелни оръжия в момента в САЩ.

Отделните щати поведоха инициативата

Въпреки че усилията на Конгреса бяха спрени през 2015 г., активистите за контрол на оръжията постигнаха значителен напредък в приемането на нови закони на щатско ниво.

В Кънектикът, например, имаше огромна подкрепа за реформата от общностите, все още разтърсени от бруталността на атаката в "Санди Хук". Други контролирани от демократите щати - като Ню Йорк, Мериленд и Калифорния - приеха собствено законодателство и затвориха вратичките за "оръжейни шоута", ограничиха размерите на магазините и забраниха продажбата на определени видове огнестрелни оръжия.

Във Върмонт през 2018 г., след като планират атентат срещу училище бе осуетен, губернаторът републиканец Фил Скот промени позицията си и работи с демократите за приемане на ново законодателство в традиционно благосклонния към оръжието щат. Законът, който включваше повишаване на възрастта за закупуване на огнестрелно оръжие до 21 г., ограничаване на размерите на списанията и изискване на нови проверки, разгневи много от предишните му поддръжници отдясно. Той обаче лесно спечели преизбирането през 2018 г.

Но щатите, които имат политическо мнозинство да приемат разпоредби за контрол на оръжието, вече го направиха. И в много контролирани от републиканците щати тенденцията за оръжжията оръжието е за по-малко регулиране, а не повече. През април Джорджия стана 25-ият щат - изцяло републикански - който позволява на жителите си да носят скрит пистолет без правителствено разрешително.

Демократичните политици в тези щати, разочаровани от липсата на действие, може да цитират касапницата в Увалде като причина да се реагира. Бившият конгресмен Бето О'Рорк, демократът, който се кандидатира за губернатор на Тексас през ноември, изрази гнева, който мнозина от левицата изпитват в консервативните щати, докато се изправи срещу републиканския губернатор Грег Абът на пресконференция в Увалде в сряда. "Моментът да спрете следващата стрелба е сега, а вие не правите нищо", извика той, преди републиканците да го обиждат на сцената и да го изхвърлят от сградата.

Г-н О'Рорк говори пред репортери след събитието и посочита забрана на продажба на щурмови оръжия, универсални проверки на миналото, закони за червен флаг и закони за безопасно съхранение на оръжия като стъпки, които неговата държава може да предприеме след атаката.

Въпреки че много от тези разпоредби се ползват с обществена подкрепа, всички ще бъдат трудни за приемане в Тексас. По-вероятният отговор ще бъде увеличено финансиране за правоприлагащите и училищните мерки за сигурност, като призива на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън за предоставяне на повече оръжия на учителите.

Съдилищата са друго бойно поле

Дори политическите изчисления да се променят в Конгреса или сред щатите като Тексас, които са били нежелани или направо враждебни към приемането на законодателство за контрол на оръжията, има значителна и нарастваща пречка за всякакви опити за реформа - съдилищата.

През 2008 г. тясно мнозинство от 5 към 4 във Върховния съд на САЩ постанови, че Втората поправка на Конституцията на САЩ, която казва, че "правото на хората да държат и носят оръжие не трябва да бъде нарушавано", гарантира лично право на притежават пистолет. Това тълкуване, въпреки че е обект на яростни дебати, е заложило правата за собственост на оръжие в текста на самата конституция. И след това решение съдилищата само станаха по-подкрепящи.

Едно от трайните наследства на президента Доналд Тръмп беше да назначи стотици консервативни съдии във федералните съдилища, той номинира и трима нови съдии от Върховния съд. Преди две седмици двама назначени от Тръмп съдии от апелативен съд в Калифорния отмениха щатски закон, забраняващ продажбата на щурмови пушки на лица под 21-годишна възраст.

Това становище, ако бъде потвърдено от Върховния съд, би могло да бъде от особено значение, като се има предвид, че извършителите в Увалде, "Санди Хук" и скорошната стрелба в Бъфало попадат в тази категория. "Америка не би съществувала без героизма на младите хора, които се биеха и загинаха в нашата революционна армия", пише един от съдиите. "Днес потвърждаваме, че нашата конституция все още защитава правото, което даде възможност за тяхната саможертва - правото на младите възрастни да имат и носят оръжие."

Върховният съд, изглежда, е готов да отмени закон в Ню Йорк, който ограничава кой може да получи разрешително за скрит пистолет през следващия месец, което може би е заплаха за подобни закони в други щати. Тъй като законите за оръжията вече са обявени за противоконституционни, изглежда вероятно всички нови закони също да бъдат изправени пред правни предизвикателства - и може да не оцелеят дълго.

Антъни Зърчър, Би Би Си/Дневник