Сраженията в Източна и Южна Украйна продължават с противоречиви сведения от воюващите страни. Говорителят на Одеската военна администрация Олег Братчук заяви, че сутринта противникът е нанесъл ракетна атака срещу Одеска област и една ракета е унищожена от украинските сили за противовъздушна отбрана.

Агенция Франс прес съобщава, че руските войски затягат обръча около Северодонецк - най-големия град в Луганска област, който е все още в украински ръце. Местните власти отхвърлиха твърденията на руското военно министерство, че градът е обкръжен, но потвърждават, че боевете се водят по улиците на Северодонецк.

Десетки жилищни сгради са били сринати от артилерийския огън през последните дни. Предполага се, че около 15 000 от жителите на града са в капан между воюващите, с все повече проблеми като недостиг на течаща вода и без ток.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Северодонецк е главната цел на руските войски в продължаващата битка за Донбас, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит." Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име". Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението, каза той.

"Освобождението на областите Донецк и Луганск, признати от Русия като независими държави, е абсолютен приоритет на специалната военна операция в Украйна", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Запитан за здравословно състояние на Владимир Путин, Лавров заяви, че всички слухове за "болестите" на руския президент ще останат на съвестта на техните разпространители.

"Не мисля, че някой с всичкия си може да види в този човек признаци на каквато и да било болест", каза Лавров и допълни, че Путин, който ще стане на 70 години през октомври, се явява всеки ден публично. "Можете да го видите на екрана, да четете или да слушате речите му", добави той.

Руското командване съобщи, че войските му "са освободили град Лиман" - транспортен възел западно от Северодонецк, а ракетните части са нанесли удари по военни обекти из цяла Украйна - в Николаевка край Донецк, в околностите на Харков и край Кривой Рог, западно от Запорожие.

Руските сили са на около 40 километра северно от Краматорск в Донецка област, съобщи АФП, като цитира военното министерство в Москва. А проруските сепаратисти от непризнатата Луганска народна република обявиха, че са завзели части от Северодонецк.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк повтори призива към Вашингтон да изпрати далекобойни ракетни системи за залпов огън. "Трудно е да се сражаваме с враг, който може да ни удари от 70 километра, а ние не можем да му отвърнем", написа Подоляк в Туитър.

От щаба на украинската армия съобщиха за контраофанзива срещу окупаторите в Херсонска област и че са притиснали руските войски в района на долното течение на река Южен Буг.

Вчера Зеленски посети Харков за пръв път от началото на войната и обеща да възстанови разрушените селища. В същото време началникът на местното управление на Службата за сигурност бе уволнен от президента с обяснението, че в първите дни на войната не е мислил за защита на града, а само за себе си.

"Дойдох, видях и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна на (Харковска) област за това, че не е работил по защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислил само за себе си", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение към гражданите на страната.

Дир.бг