Селскостопанският сектор, един от най-основните икономически сектори за растежа и международната търговия, е постоянно застрашен, независимо дали става въпрос за сътресенията от изменението на климата или за сътресенията, причинени от пандемичната криза, и разбира се, през последните месеци е изправен пред последиците от войната в Украйна.

Според изследване на Университета "Потомак" във Вашингтон, окръг Колумбия, най-широко разпространените селскостопански продукти в света са кравето мляко (водещ продукт в 37 държави), захарната тръстика, царевицата, пшеницата (водещ продукт в 14 държави) и ориза. Най-големите производители на хранителни продукти в света са Китай, САЩ, Русия, Бразилия и Индия, които са и сред 10-те най-големи държави по отношение на износа, пише порталът moneyreview.gr.

България е сред най-големите европейски износители на слънчоглед, според предоставените данни на университета.

Благодарение на глобализацията и експортната мрежа около две трети от продуктите, които се считат за основни в националните кухни в международен план, имат първоначален произход от отдалечен регион. Показателно е, че доматите произхождат от Андите, но най-големите производители на домати днес са Китай, Индия и Турция, а най-големият износител е Нидерландия, като те са основен компонент на националната кухня в страните по света.

Износ

Селскостопанският сектор съставлява 4,3% от световния БВП, като през 2020 г. стойността му е 3,6 трлн. долара, което показва увеличение с 2,54 трлн. долара за двадесет години. Трите региона, които са развили производството си в най-голяма степен през този период, са Южна Америка, Африка и Азия. Производственият капацитет на Азия почти се удвоява - от 3,3 млрд. тона до 5,1 млрд. тона през 2020 г., а на Южна Америка се покачва от 748 млн. тона до 1,4 млрд. тона.

Според изследване на Университета „Потомак“ най-изнасяните селскостопански продукти в света са пшеница, ориз, соя, царевица, ечемик, рапично масло, палмово масло, слънчогледови семена и банани.

Също така сред 20-те най-изнасяни продукта е памукът, като Гърция е втората по големина експортна сила в света след САЩ с 274 000 тона годишно, според „Катомерини“.

Заслужава да се отбележи, че европейските страни са сред водещите експортни сили при свинското месо (Испания, Германия), слънчогледовите семена (Румъния, Русия, България), кравето мляко (Германия, Чехия, Великобритания), доматите (Испания), Нидерландия, ябълките (Италия), при ечемика (Франция, Украйна, Русия). /БГНЕС