Шедьовърът на Леонардо да Винчи "Мона Лиза" в Лувъра бе намазан с парче торта от мъж, облечен като възрастна жена в инвалидна количка.

Според информациите мъжът е бил екоактивист, който е влязъл дегизиран, но в момента на вандалския акт е свалил перуката и е размазал тортата върху произведението на изкуството. За щастие обаче картината е защитена от слой стъкло.

Свидетели на случката побързаха да споделят изцапания с торта шедьовър в социалните мрежи. Потребител на "Туитър", споделил видео от Лувъра, написа: "Може би просто полудявам, но мъж, облечен като възрастна дама, изскочи от инвалидна количка и се опита да разбие бронираното стъкло на Мона Лиза. След това намаза тортата върху стъклото и разхвърля рози навсякъде, преди да бъде отведен от охраната."

Това не е първият път в който портретът ба Мона Лиза става обект на вандализъм. През 1956 г. върху картината е излята сярна киселина, причинявайки сериозни щети в долната ѝ половина.

В резултат на това от музея решават да изработят бронирана стъклена кутия, за да предпазят картината от подобни посегателства.

Дневник