Освобождаването" на Донбас (Донецка и Луганска област) в Източна Украйна е "безусловен приоритет" за Москва, но останалите територии на страната трябва сами да решат бъдещето си.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френската телевизия TF1.

Докато Русия напредва в Донбас и само тази сутрин съобщава за стотици убити украински военни за ден (информацията от въоръжените сили на двете държави не може да се потвърди в условията на война). Москва обяви миналата седмица, е смята за възможно скоро напълно да овладее Луганска област, чийто най-голям град, Северодонецк, е център на сраженията с украинските сили.

Лавров също така повтаряше познатите тези на Москва, че целта на нахлуването била "киевският режим" да престане да убива цивилни в двете области.

Сепаратистите в Донецка и Луганска област обявиха през 2014 г. създаването на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република в контролирани от тях части от двете административни единици. Два дни преди началото на войната Русия призна независимостта им. Според Лавров не може да става дума за "анексия" на "републиките", чиито лидери в последните месеци допускат организиране на референдум за "присъединяване" към Русия.

    На останалите територии, където живеят хора, които не искат да прекъсват връзките си с Русия, ще решава населението на тези области.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

"Не мисля, че ще са щастливи да се върнат във властта на неонацисткия режим, доказал пълната си русофобска същност", каза Лавров, за да изрази хипотеза за отношението на украинци в окупираните територии към правителството в Киев. "Хората трябва да решат сами."
Русия в момента държи обширни територии в Херсонска и Запорожка област (на брега на Азовско море) на юг и Харковска област на североизток. "Безусловният приоритет", за който говори Лавров, е пълният контрол над Донецка и Луганска област. За други части от Украйна в последните месеци се появяваха твърдения, че се готви създаването на "народни републики" по модела на "ДНР" и "ЛНР" или присъединяване към Русия (фактическа анексия по модела на Крим). Вчера заместник-ръководителят на избраната от Русия херсонска администрация Кирил Стремоусов каза, че плановете ще зависят от хода на бойните действия, но допусна, че конкретни стъпки ще има едва догодина.

Лавров не навлезе в подробности, но и при анексията на Крим през 2014 г. бе използван аргументът, че се състоял референдум, който повечето държави не признават и на който жителите на полуострова нямаха възможност да изберат да се запази статуквото.

В събота украинският президент Володимир Зеленски призна, че страната му няма да може да си върне цялата територия със сила.

Операцията (както Русия нарича войната, която започна) в Украйна била "неизбежна", защото Москва дълго се опитала да ангажира Запада, за да реагира той на притесненията ѝ за сигурността, но напразно, каза Лавров. Той на практика потвърди, че се стига до смъртта на цивилни ("да, умират хора"), но настоя, че руските военни имат заповед да избягват всякакви нападения и удари по гражданска инфраструктура.

Лавров също така отхвърли твърденията, че президентът Владимир Путин може да страда от заболяване, след като такива твърдения се появиха в различни медии. Според него само няма как "вменяем" човек да допуска признаци на проблем у Путин, който се появявал всеки ден, човек можело да слуша и чете изказванията му.

Дневник