Руските войски са обстрелвали евакуационен автомобил в Луганска област, при което е загинал френския журналист Фредерик Льоклерк, кореспондент на BFMTV.

"Евакуацията от Луганска област официално е прекратена. Рашистите обстрелват кола, която е отивала да вземе хора. Убит е френски журналист", заяви Сергей Гайдай, ръководител на военната администрация на Луганска област.

Според Гайдай украински брониран евакуационен автомобил е пътувал, за да вземе 10 души от региона, и е бил обстрелван с артилерия. Осколки от снаряди са пробили бронята на автомобила и френски журналист, който подготвял репортаж за евакуацията, е бил смъртоносно ранен във врата. Полицейският служител, който е бил с него, е оцелял благодарение на каската си.

Каналът на Гайдай в Telegram публикува снимки на загиналия журналист до обстрелваната кола. Ройтерс съобщава, че ръководителят на региона е предоставил снимка на прес картата на загиналия.

Междувременно най-малко трима души бяха ранени при бомбена експлозия в контролирания от руските сили украински град Мелитопол, съобщиха руски представители, цитирани от ДПА.

"Днес в 7:40 ч. местно време (4:40 по Гринуич) имаше мощна експлозия в центъра на града", написа в "Телеграм" представителят на руската военна администрация Владимир Рогов. Той посочи, че става дума за терористичен акт.

Галина Данилченко, която е ръководителка на новата военно-гражданска администрация на града, нарече атаката "циничен терористичен акт от страна на киевския режим". "Той е насочен против мирните жители, защото пострадаха именно такива", заяви тя пред телевизия "Русия 24".

Властите съобщават, че става дума за бомба, детонирана под автомобил, който е бил паркиран на "Площада на победата", където се намира сградата на руската военна администрация. При взрива са били ранени доброволци, които са разтоварвали руска хуманитарна помощ, съобщават руски медии.

Мелитопол е разположен в южната гранична Запорожка област и се използва от руските сили за административен център, тъй като регионалната столица - град Запорожие, остава под контрола на Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е "възмутително да се атакуват обекти от гражданската инфраструктура в контролираните от Русия райони на Украйна", предаде Ройтерс. Така той коментира между другото и взрива в Мелитопол.

Дир.бг