Европейските лидери се договориха рано във вторник за налагане на петролно ембарго върху руски внос от края на годината като част от шести пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Предстои формалното решение заедно с подробностите да бъде прието по-късно във вторник, включително какви ще бъдат компенсациите, които държавите, снабдяващи се с петрол чрез танкери.

Почти месец след като Еврокомисията предложи въвеждането на забраната за вноса на руски петрол, беше постигнат компромис, след като Унгария свали ветото си върху мярката, изключвайки доставките, идващи по петролопровода "Дружба". Така ограниченията ще обхванат вноса на руски петрол, пристигащ с танкери, като оставят незасегнати количествата, доставяни на Унгария, Словакия и Чехия чрез построения по времето на комунизма нефтопровод от Русия за Източна Европа, наречен "Дружба".

Германия и Полша, които получават количества по северното отклонение на "Дружба", доброволно ще прекратят вноса, съобщи "Политико" след завършилото около два часа българско време заседание.

Основен проблем пред въвеждане на мярката, която ще засегне половината от износа на твърди горива от Русия за ЕС, беше отказът на Унгария да приеме ограниченията, които ще засегнат 100% от доставките за страната, идващи чрез "Дружба", и технологическа невъзможност за приемане на нефт чрез петролопровода от Адриатика.

Както "Дневник", писа Будапеща предложи компромис, изключващ петролопроводите, който в крайна сметка беше приет от лидерите. Нидерландският премиер Марк Рюте каза след края на вечерта, че първоначално шансовете за намиране на решение са изглеждали малки, но нещата са се обърнали около полунощ българско време. Останали са технически детайли за доуточняване, които според него няма да са проблем.

Според председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен намереният компромис ще засегне 90% от вноса на руски суров петрол и петролни продукти.


Същият аргумент беше представен и от Унгария с предложението й за промяна на първоначалната идея за начина, по който да бъде въведен шестият пакет от санкции срещу Русия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър" след края на заседанието, че постигнатият компромис ще доведе до незабавно намаляване на вноса на руски петрол със 75%.

Отказът от две трети от доставките, засяга пристигащото чрез танкери гориво, останалите 15% идват от доброволния отказ на Германия и Полша от количествата, които идват чрез "Дружба", което ще стане до края на годината.


Постигнато е и споразумение за "завършване на [затварянето на] южното разклонение възможно най-скоро", съобщава източник от френското председателство на ЕС. Южният участък на петролопровода доставя петрол до Словакия, Унгария и Чехия.

"Политико" добавя, че Чехия ще получи изключение от 18-месеца, за да покрие препродажбата на петролни продукти. По-рано "Блумбърг" информира, че България също ще има изключение от забраната до края на 2024 г.

Унгария също е осигурила и механизъм за извънредни ситуации в случаи на прекратяване на руските доставки, както се случи със спирането на газа на България, Полша и Финландия.

По-рано ЕС се договори за спиране на вноса на въглища от Русия, което ще влезе в сила от август. Така Европа запазва само доставките на газ от руските изкопаеми горива, като евролидерите вече се ангажираха да намалят с две трети получаваните чрез "Газпром" количества до края на годината.


Какво още извън санкциите

Лидерите на ЕС призоваха Русия незабавно да спре атаките срещу цивилни и цивилна инфраструктура и да изтегли незабавно и безусловно всичките си войски и военна техника от цялата територия на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Това означава анексираният през 2014 г. Кримски полуостров, както и завладените от началото на войната територии в Източна Украйна.

Те осъждат "зверствата, извършвани от руските сили, и причинените страдания и разрушения" и настояват Русия да разреши незабавен хуманитарен достъп и изтегляне на цивилни, както и връщането на украинци, насилствено изведени в Русия.

Лидерите потвърждават готовността на ЕС да събира доказателства за извършени в Украйна военни престъпления и се ангажира да бъдат подведени под отговорност съгласно международното право извършилите такива руски и беларуски граждани. Те потвърждават участието на ЕС в съвместния екип за разследване, координиран от "Евроюст".

Европейските президенти и премиери поръчаха на Еврокомисията да предложи и механизъм за предоставянето на финансова помощ от 9 млрд. евро допълнително на Украйна за подкрепа на бюджетните й нужди през 2022 г. Те дадоха политическо съгласие ЕС да участва във възстановяването на Украйна след войната, но посочиха, че подкрепата ще бъде обвързана с извършването на проевропейски реформи. Потвърдена беше готовността на ЕС да продължи да доставя оръжие според нуждите на Киев.