ЕС е загрижен за курса, към който Грузия се движи напоследък. Това съобщи посланикът на ЕС в Грузия Карл Харзел в коментар на перспективите за кандидатурата на страната за членство в ЕС, съобщава "Нюз-Грузия".

„Грузия можеше да бъде по-добре подготвена за този исторически момент... Този опит за присъединяване идва в момент, когато в ЕС има нарастваща загриженост относно текущата траектория на развитие на страната – забавяне на реформите през последните години, политическа криза... През последните месеци има много въпроси за това накъде върви Грузия“, каза Карл Харзел.

Дипломатът добави, че не може да предвиди какво ще бъде заключението на Европейската комисия и резултатът "може да е по-малък или повече от очакваното", а ЕС ще продължи да подкрепя Грузия, независимо какво ще бъде решението за статута на кандидата.

Грузия планираше да кандидатства за членство в ЕС през 2024 г., но след като Украйна подаде молба за членство след началото на войната, Тбилиси също реши да кандидатства. Според съобщения в медиите Европейската комисия ще даде становище по заявленията на Украйна, Молдова и Грузия на 8 или 15 юни. Срещата на върха на Европейския съвет ще се състои на 23-24 юни.

Тази седмица Европейската комисия представи проект на дневен ред за прилагане на Споразумението за асоцииране между Грузия и ЕС за периода до 2027 г., в който се отбелязва какви реформи се очакват от Тбилиси./БГНЕС