Проруската управа на Донецка област ще конфискува част от търговските кораби в мариуполското пристанище и ще основе с тях собствен търговски флот. Това съобщи във вторник лидерът на отцепническия регион Денис Пушилин, цитиран от "Интерфакс".

Според него решението за преминаване на тези плавателни съдове от украинска в "донецка" собственост вече е взето и предстои те да бъдат преименувани.

Пушилин съобщи още, че търговското пристанище в Мариупол е възобновило работата си. Миналата седмица руските военни заявиха, че са разминирали порта и безопасното плаване вече може да се възстанови.

В канала си в "Телеграм" Пушилин добавя, че 2500 тона горещо валцувана стомана са отплавали с кораб към руския град Ростов на Дон, без да уточни произхода и собствеността на метала и дали той е бил взет от стоманодобивния комбинат "Азовстал", който беше превзет преди десетина дни.

Миналата седмица руските военни съобщиха, че в Мариупол има и шест чуждестранни търговски кораба, които не напускат порта дори и сред разминирането му. Те призоваха те да бъдат изтеглени от властите на държавите, където са собствениците им. Сред тях е и българският "Царевна". Неговите собственици съобщиха, че са в търсене на екипаж, който да може да изведе кораба в открито море и да го върне във Варна.

Мариупол е най-голямото пристанище на Азовско море и единственото, където могат да се обработват всички видове товари, включително и през зимата.

Междувременно роднини на пленените над 2400 украински военни, защитавали "Азовстал", съобщиха, че нямат никаква информация за това къде са държани и каква е съдбата на техните близки. Според Русия те се намират в бивши затворнически колонни в Донбас.

Миналата седмица лидерите на Франция и на Германия Еманюел Макрон и Олаф Шолц настояха в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин за тяхната размяна с руски военнопленници. Според говорител на германското правителство тогава Путин е уверил, че отношението към пленниците отговаря на международните стандарти.

Дневник