Руските войски продължават постепенно да завземат град Северодонецк в украинската Луганска област, но все още не са го обкръжили напълно, съобщиха експерти от Института за военни изследвания на САЩ (ISW). Украинското контранастъпление в северната част на Херсонска област не е напреднало повече през последните 48 часа, но е нарушило руските операции, съобщава ISW.

Според сутрешната сводка на украинския генерален щаб. Основните усилия на руската армия са съсредоточени именно върху установяването на контрол над Северодонецк.

Имало е нов неуспешен опит за нападение на руските войски близо до Долгенкий на границата на Харковска и Донецка област. Освен че щурмуват селища северно от Попасна, руснаците нападат Покровске, на 7 км източно от Бахмут. Вчера врагът щурмува Доломитное на запад от Светлодарск. През това селище все още минава старата демаркационна линия на Донбас. Южната част на селото през цялото време се контролира от ДНР.

През нощта с ракета е бил ударен Славянск. Трима души са загинали, а шестима са ранени. Това съобщи ръководителят на Донецката областна държавна администрация Павел Кириленко. Повредени са седем жилищни блока и сграда на училище.

Най-малко двама души са загинали, а четирима са били ранени в резултат на обстрела на жилищни райони в Луганска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Гайдай.

Той отбеляза, че регионалните власти не знаят точния брой на цивилните жертви през последните два дни в районите на Северодонецк, в които са влезли руските войски. Ръководителят на региона заяви, че руснаците правят инсценировки на видеоклипове, в които руската армия е радостно посрещната от местните жители.

Междувременно председателят на комитета на началниците на щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви пред "Фокс нюз", че най-добрият край на войната в Украйна са преговорите,.

"Вярвам, че логичният избор е да се постигне резултат чрез преговори", каза генералът. Но според него "и двете страни трябва сами да стигнат до това заключение". "Как ще завърши тя, ще решат президентът Зеленски и президентът Путин", каза той. Според Мили алтернативата може да бъде или решителна победа за едната страна, или патова ситуация. Но тъй като генералът смята преговорите за най-логичния избор, той определя "решителната победа" като непостижима или нежелана. (Наскоро министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна може да спечели войната с Русия).

В Източна Украйна се водят "решителни оперативни сражения". Следващите седмици ще имат решаващо влияние върху по-нататъшния ход на събитията. САЩ постоянно поддържат контакти с Украйна, за да "управляват рисковете" и да избегнат ескалация на конфликта (очевидно за да гарантират, че няма да избухне война между Русия и страните от НАТО).

САЩ все още обмислят да доставят на Украйна ракетни системи за залпов огън.

"Системите MLRS продължават да се обмислят, но не се обсъжда нищо с възможности за нанасяне на удари на далечни разстояния (извън бойното поле)", съобщават американските медии, като се позовават на служители от администрацията на Байдън.

По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че САЩ няма да доставят на Украйна ракети с голям обсег на действие за ракетни установки за многократно изстрелване. Стандартните боеприпаси все още се разглеждат.

Дир.бг