Руският външен министър Сергей Лавров ще бъде в Турция с военна делегация на 8 юни, за да обсъди създаването на потенциален морски коридор за износ на украински селскостопански продукти. Това съобщи във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган в понеделник президентът Владимир Путин е уверил, че Русия е готова да улесни безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища с посредничеството на Турция.

Говорейки пред държавната Анадолска информационна агенция, Чавушоглу каза, че все още се работи с ООН за постигане на споразумение за създаване на коридора от Черно море, но проблемите между Москва и Киев остават. Той каза, че ООН е предложила да се създаде съвместен механизъм за наблюдение на морския маршрут и че Турция е отворена за идеята.

Според Чавушоглу санкциите, които Русия иска да отпаднат в замяна на отварянето на износа на украинско зърно, са насочени основно към нейния застрахователен сектор. Москва смята, че това ще повлияе на корабите, които ще участват в потенциалната корабна мрежа, докато Украйна не иска руски военни кораби да се приближават до доковете й в Одеса.

Русия и Украйна изнасят 29% от световните количества пшеница и 62% от слънчогледовото масло. Невъзможността за доставки на вече договорените количества повиши неимоверно цените и направи невъзможно редица държави в Северна Африка и Близкия изток да осигурят достатъчно за изхранване на населението си. ООН предупреди за задаваща се продоволствена криза, ако експортът от Украйна не бъде възстановен. След началто на войната Украйна минира черноморските си пристанища, за да предотврати влизането на руски кораби, а Русия затвори основните плавателни пътища и направи невъзможно движението на търговски кораби в северната част на Черно море.

Дневник