Валентин Юмашев, зет на бившия руски лидер Борис Елцин, който помогна на Владимир Путин да дойде на власт, е напуснал съветническия си пост в Кремъл, съобщи Ройтерс.

Юмашев беше нещатен и неплатен съветник с ограничено влияние върху вземането на решения на Путин, но напускането му премахва една от последните връзки в администрацията на Путин с управлението на Елцин, период на либерални реформи и отваряне на Русия към Запада.

През март Анатолий Чубайс, друга висша фигура от ерата на Елцин, напусна поста си на специален пратеник на Кремъл и емигрира в Турция. А през май дипломат в мисията на Русия към ООН подаде оставка заради войната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори веднага на искане за коментар относно напускането на Юмашев и не вдигаше телефона си, пише Ройтерс. Юмашев също не е направил коментар.

Людмила Телен, първи заместник изпълнителен директор на фондация "Президентски център "Борис Елцин", където Юмашев е член на съвета на настоятелите, каза пред Ройтерс, че Юмашев се е отказал от ролята си на съветник в Кремъл през април.

Попитана защо е напуснал, тя отговори: "Това беше негова инициатива".

Втори човек, запознат с мисленето на Юмашев, който е пожелал анонимност, е потвърдил пред Ройтерс, че през април Юмашев се е оттеглил от функциите си в Кремъл.

При Елцин, който беше руски президент от 1991 до 1999 г., Юмашев беше съветник на Кремъл, а по-късно и началник на кабинета на на президента. Женен е за дъщерята на Елцин Татяна.

Юмашев ръководеше президентската администрация през 1997 г., когато Путин беше повишен за заместник-началник на кабинета на Кремъл. Това повишение осигури трамплин за Путин да бъде помазан за наследник на Елцин и да спечели президентски избори през 2000 г., след като Елцин се оттегли.

Въпреки че политиката на Путин през годините се отклони от ценностите, които Елцин поддържа, руският лидер запази връзките си с бившето първо семейство. През януари 2020 г., според уебсайта на Кремъл, Путин е посети дъщерята на Елцин Татяна в дома й, за да я поздрави за рождения й ден.

Дъщерята на Валентин Юмашев и Татяна, Мария, публикува в профила си в "Инстаграм" на 24 февруари изображение на украинското знаме, заедно с думите "Не на войната" и емоджи с разбито сърце.

Дневник