Украйна е местопрестъпление, а Международният наказателен съд (МНС) води там най-голямото разследване в историята си. Това обяви главният му прокурор Карим Хан.

Коментарите на Хан, цитирани от Би Би Си, бяха направени, докато украинският главен прокурор Ирина Венедиктова е в Хага за обсъждане на статута на разследванията на предполагаеми военни престъпления в хода на конфликта. В дискусиите участват и представители на Полша и Литва, тъй като прокурори от тези държави и Украйна са членове на съвместен разследващ екип. Три други страни - Латвия, Естония и Словакия, също се присъединиха към този обща разследваща структура.

МНС не може да разследва конкретното престъпление военна агресия, тъй като нито Русия, нито Украйна са страни по статута му към момента. В следващите седмици обаче ще бъде отворен офис в Киев.

Украинската прокуратура е започнала разследвания на над 15 хил. случая на военни престъпления в Украйна. Общо 80 заподозрени са в ареста. Над 600 заподозрени, в това число и високопоставени руски политици и офицери, са на прицела на прокурорите. Това заяви в Хага Венедиктова, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Работата на общия разследващ екип се координира от европейския съдебен орган "Юроджъст". Там доказателства и свидетелски разкази се съхраняват в централна база данни и ще бъдат на разположение на всички членове на разследващата група.

Малко след началото на руската инвазия в Украйна през февруари Украйна, Полша и Литва създадоха съвместен разследващ екип и месец по-късно към него се присъедини МНС.

Дневник