Украйна най-вероятно няма да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз на следващия Европейски съвет през юни. Това заяви италианският премиер Марио Драги на пресконференция часове след като евролидерите се събраха, за да обсъждат войната и последици от нея.

"Бих казал, с изключение на Италия", почти всички големи държави се противопоставят и дори "да поискаме статут", ще има съпротива от много държави, каза Драги, предаде италианската агенция ANSA.

Същевременно, смята Драги, на Украйна може да бъде дадена възможност да се подготви за влизане в ЕС по бърза процедура, ако Европейската комисия разработи конкретните процедури. Германският канцлер Олаф Шолц вече се обяви срещу тази идея, тъй като тя би била несправедлива спрямо Западните Балкани, блокирани по пътя на евроинтеграцията.

Европейският съвет обяви на днешното си заседание, че ще разгледа отново въпроса за заявките за членство на Украйна, Молдова и Грузия.

Киев подаде молба за влизане в ЕС дни след началото на руската инвазия. Френският президент Еманюел Макрон каза, че процесът на приемане на Украйна може да отнеме и десетилетия и заговори за алтернатива - т. нар. европейска политическа общност, в която да влезе и Украйна. Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба осъди идеята за половинчати варианти на интеграция.

Дневник