Енергийният гигант "Газпром" обяви, че спира доставките за водещата датска енергийна компания "Йорстед" (Ørsted), както и за германската "Шел енерджи Юръп" (Shell Energy Europe).

Причината е, че те не са извършили плащанията в рубли, както е необходимо за "неприятелски" държави, санкционирали Русия заради войната в Украйна. България и Полша бяха първите страни, чийто отказ да се плаща в рубли доведе до спиране на газа преди месец. Последваха Финландия и - по-рано вчера - Нидерландия.

Това не означава спиране на газа в Германия. Uniper, водещият вносител на руски газ в Германия, обяви, че е извършил плащане по новата схема. Същото е направила и RWE.

Правилата, които според експерти са умишлено неясни, изискват отваряне на сметка в рубли. Компанията плаща в евро в съответствие с новия механизъм по начин, по който според нея (и властите в Берлин) санкционният режим не се нарушава. Френски и италиански компании вече предупредиха, че ще постъпят по същия начин.

Доставките спират от утре, като "Йорстед" смята, че ще компенсира с европейяския пазар.

По-рано нидерландската компания "Газ Тера", която купува и продава газ от името на правителството на страната, обяви, че е сключило договор за 2 млрд. куб. м с друг доставчик, за да покрие количества, които трябвало да получи от "Газпром" до октомври. Нидерландските власти не виждат риск за енергийната сигурност.

Новата руска мярка следва решението на Европейския съюз да намали с 90% вноса са руски газ до края на годината - мярка, която евролидерите все още не са прилагали за газа.

Дневник