На фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна руското Министерство на отбраната обяви, че провежда учения на ядрените сили в Ивановска област. В маневрите участва Тейковската дивизия на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) и са ангажирани около 1000 военнослужещи и повече от 100 единици техника, съобщи министерството в сряда, 1 юни.

Според него се провеждат "интензивни маневри" по маршрутите за бойно патрулиране на автономните пускови установки на стратегическите комплекси "Ярс". "Специалистите по стратегически ракети отработват въпросите за извеждане на ракетните системи на полеви позиции, извършване на маршове до 100 км, разсредоточаване на подразделенията със смяна на полевите позиции, тяхното инженерно оборудване, организиране на маскировка и бойни постове", се казва още в документа.

Както отбелязва Интерфакс, Ракетните войски със стратегическо предназначение са основният компонент на стратегическите ядрени сили на Русия и са предназначени за ядрено възпиране на евентуална агресия. В основата има са стратегическите комплекси "Ярс", способни да поразяват цели на разстояние до 11 000 километра. Те са оборудвани с разделяща се бойна глава с маневриращи блокове за индивидуално насочване.

Учения на ядрените сили на Русия бяха проведени и през февруари непосредствено преди началото на агресията срещу Украйна и по-късно през март.

В началото на май Москва съобщи, че армията й е извършила в руския анклав Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд.

Руските сили отработваха единични и залпови удари по мишени, изобразяващи ракетни установки, летища, защитени инфраструктури, военно оборудване и командни постове на въображаем противник, уточни ведомството. След електронните изстрелвания на ракети военните предприеха маневра с цел смяна на позицията, за да предотвратят "евентуален ответен удар".

Русия има най-големите ядрени сили в света с малко под 4500 бойни глави в запаси си.

Дир.бг