Руските войски в сряда усилиха атаката си срещу Северодонецк - индустриален център в Източна Украйна и обект на масирани бомбардировки и обстрел през последните дни.

Според губернатора на града Сергей Гайдай 70% от него вече се контролира от руските военни, но боевете продължават. Градът е почти напълно разрушен, като останалите в него жители, се крият в убежища и мазета от непрекъснатите бомбардировки и ракетен обстрел.

"Някои украински войски се оттеглиха на по-изгодни, предварително подготвени позиции", каза Гайдай в приложението за съобщения "Телеграм".

Украинските сили държат само 20% от Северодонецк, но все още има надежда, че могат да попречат на Русия да поеме пълен контрол. Руските сили контролират 60% от града, а останалата част е станала "ничия земя", каза ръководителят на градската администрация Олександър Стрюк пред "Ройтерс".

Той съобщава, че около 12-13 хил. жители на града остават в него, но заради интензивната стрелба е невъзможно да им се доставя храна и вода, както и да бъдат евакуирани.

Украинският генерален щаб потвърди, че основна цел на руската атака е инфраструктура в източните и южните региони, включително символично важния индустриален град Северодонецк, западно от Луганск в Донбас - основният фокус на офанзивата на Москва през последните дни.

Ако Русия превземе Северодонецк и неговия по-малък град-близнак Лисичанск на по-високия западен бряг на река Сиверски Донец, тя ще установи контрол върху цялата Луганска област, главна военна цел на силите на президента Владимир Путин, пише "Ройтерс".

Според Гайдай Лисичанск е по-лесен за отбрана, тъй като се намира на хълм, но руските сили ще го насочат с артилерия и минохвъргачки към него, след като установят пълен контрол над Северодонецк.

Дневник