Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на специална операция в Северна Сирия, където Турция възнамерява да създаде 30-километрова зона за сигурност. Той заяви, че целта е "освобождаването" на градовете Манбидж и Тел Рифат, предаде Ройтерс.

"Навлизаме в новата фаза на нашата решимост да формираме 30-километрова зона по южната ни граница. Ще прочистим Тал Рифаат и Манбидж от терористи и ще направим същото и с други региони стъпка по стъпка", каза още турският държавен глава. "Нека да видим кой подкрепя тези законни стъпки на Турция и кой им пречи", добави Ердоган.

Ден преди това Турция настоя, че провеждането на нова военна операция срещу кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия е необходимост, въпреки че някои страни, в това число САЩ, са против, предаде ДПА.

Турция вече контролира някои райони в Северна Сирия западно от река Ефрат в резултат на проведени по-рано военни операции и две споразумения за прекратяване на огъня, договорени с посредничеството на САЩ и Русия през 2019 г. И двете страни имат военно присъствие в региона, напомня ДПА.

Турция не може "да стои и да гледа" заплахата от "терористи" в Северна Сирия, заяви вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу и посочи, че договорените споразумения за прекратяване на огъня не са спрели атаките срещу Турция.

Анкара смята Силите за защита на народа и поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) за свързани терористични групи, напомня ДПА.

От друга страна САЩ работят в тясно сътрудничество със СЗН и казват, че една нова турска военна операция може да отвлече вниманието от борбата срещу екстремистката групировка Ислямска държава. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призна, че американските власти опитват да разубедят Турция от провеждането на нова операция.

Миналата седмица Ердоган обяви, че предстои нова военна операция в района, която би представлявала навлизане в сирийска територия до 30 км, припомня ДПА.

Предишните турски операции в Северозападна Сирия се състояха с одобрението на Русия, но за навлизане източно от река Ефрат Турция ще трябва да убеди и САЩ, и Русия, коментира Салим Чевик от Центъра за турски проучвания в Берлин.

"Ердоган вижда сега своя шанс, тъй като Русия е заета с войната в Украйна. Той използва своя коз за вето в НАТО, за да накара САЩ да направят отстъпки на сирийски терен", заяви Чевик пред ДПА.

В момента Турция е единствената държава от НАТО, която публично се противопостави на началото на процеса по присъединяване на Швеция и Финландия. Анкара изтъкна като причина подкрепата на тези страни за СЗН и ПКК.

Дневник