Дмитрий Ковтун, един от двамата руски граждани, обвинени от Великобритания в отравянето на критика на Кремъл Александър Литвиненко, почина от COVID-19 в московска болница, съобщи агенция ТАСС в събота.

Литвиненко беше отровен с радиоактивен Полоний 210, сипан в чая му по време на среща с Ковтун и с другия заподозрян Андрей Луговой в лондонския хотел "Милениум" през 2006 г.

Британските следователи откриха следи от полоний на места в Лондон, където са били двамата мъже, включително в офиси, хотели, самолети и на футболния стадион "Арсенал". Въпреки доказателствата двамата отрекоха да са извършили отравянето, а Русия отказа да ги екстрадира, за да бъдат изправени пред съда, припомня Ройтерс.

Бившият офицер от КГБ Литвиненко беше станал отявлен противник на руския президент Владимир Путин. От смъртното си легло той обвини Путин, че е поръчал убийството му, но Кремъл винаги е отричал каквато и да е роля.

Съдия при британско разследване по случая заключи през 2016 г., че убийството е операция на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която вероятно е одобрена от тогавашния й директор Николай Патрушев и от самия Путин.

ТАСС цитира Луговой, който сега е депутат в руския парламент, че скърби за смъртта на "близък и верен приятел".

Дневник