Руските войски продължават да щурмуват Северодонецк и контролират източната част на града, съобщи Сергий Гайдай, губернаторът на Луганска област, където се намира Северодонецк, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Областният управител добави, че при вчерашните атаки са нанесени материални щети на местния химически завод "Азот".

Няколко взрива разтърсиха Киев тази сутрин

Няколко взрива разтърсиха рано тази сутрин Киев, съобщи кметът Виталий Кличко. Първото нападение срещу украинската столица от седмици, след като животът в града и предградията му беше започнал леко да се нормализира, предаде Ройтерс.

"Няколко експлозии в столичните райони "Дарницки" и "Днепровски", написа Кличко в чат приложението "Телеграм". - Службите вече работят на място. По-късно ще има по-подробна информация."

Очевидци заявиха пред Ройтерс, че дълго след взривовете в Киев е продължавало да се издига пушек. Най-малко един човек е приет в болница, но към този час няма данни за жертви, съобщи Кличко.

При взривовете става дума за ракетни удари, съобщи агенция Укринформ, също позовавайки се на киевския кмет, и отбеляза, че хоспитализираният човек е бил ранен при тях.

Кметът на историческия град Бровари, който се намира на около 20 км от центъра на Киев, призова хората да си останат вкъщи, тъй като има съобщения за миризма на сажди, идваща от дима.

Въпреки продължаващите руски нападения срещу Украйна и повсеместните разрушения, в Киев като цяло през последните седмици нямаше никакви атаки, откакто Москва пренасочи вниманието си към източната и южната част на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Животът в столицата редовно е нарушаван от вой на сирени, но от няколко седмици по града не са нанасяни никакви по-значими удари.

Киевският район "Дарницки" се намира на левия бряг на река Днепър и се простира от покрайнините на града до брега на реката, а "Днепровски" е разположен в северната част на Киев по протежение на реката.

Олександър Гончаренко, кмет на град Краматоск в Донецка област, съобщи, че през изминалата нощ по града му са били нанесени удари, при които са причинени значителни щети, но няма жертви.

Прочут манастир в Източна Украйна е улучен при нов руски удар

Дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка, съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски, припомняйки, че предишната е убила там тази седмица четирима монаси, предаде Франс прес.

"Руската артилерия днес отново удари Светогорската лавра" в Донецка област - един от главните православни манастири в Украйна", написа президентът в Телеграм и публикува видео на манастира, обхванат от пламъци.

Той припомни, че манастирът вече е бил ударен тази седмица от руските бомбардировки, "при което са били убити четирима монаси, а още четирима са били тежко ранени".

Зеленски каза, че в манастира са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, които се крият там от бомбардировките.

Манастирът "е бил разрушен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е издигнат отново. И сега той е подпален от руската армия", каза украинският президент и призова ЮНЕСКО да изключи Русия заради това "варварство".

Руското министерство на отбраната, от своя страна, каза, че подразделенията му, разположени северно от Светогорск не водят "бойни действия" в този район и обвини украинските сили, че "са подпалили" манастира.

Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, построен в началото на 17 век, се смята за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи, отбелязва АФП. Преди войната тя привличаше ежегодно хиляди поклонници.

Клуб Z