Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба реагира остро след призиви на френския президент Еманюел Макрон Русия да не бъде "унижавана" и да ѝ се даде възможен изход от "фундаменталната грешка", допусната с войната в Украйна.

"Призивите да се избягва унижаването на Русия могат само да унижат Франция или всяка друга страна", написа Кулеба в "Туитър". "Защото Русия е тази, която се унижава. Ние трябва по-добре да се фокусираме върху начина, по който да поставим Русия на мястото ѝ".

По думите на Макрон - един от малкото лидери, опитващи да водят диалог с руския президент Владимир Путин още в седмиците преди началото на войната - подходът да не се унижава Русия може да помогне да се намери изход, щом сраженията бъдат прекратени. Френският лидер казал още на Путин, че допуснал историческа и фундаментална грешка за народа си, за себе си и за историята с нахлуването в Украйна.

Да се изолираш, е едно, но да успееш да излезеш от ситуацията, е трудно.

Еманюел Макрон, президент на Франция

На други позиции са Съединените щати и Великобритания. Украйна остро напада в последните седмици всички, предлагащи ѝ да направи териториални отстъпки пред Русия. Зад Макрон обаче застана италианският премиер Марио Драги с думите, че Европа иска преговори, които да будят доверие.

Дневник