Украинските войски са предприели контраофанзива в Северодонецк. Това потвърди британското министерство на отбраната, ден след като Киеев обяви, че си е върнал част от града в Донбас и половината от него сега е под украински контрол, другата половина - под руски.

В съобщението на министерството, което цитира редовната сводка на британското военно разузнаване, се казва, че този ход вероятно ще притъпи устрема на руските сили, с които те разполагаха след съсредоточаване на значителна огнева мощ в града.

Подробности за ставащото в града не са известни: руското министерство на отбраната снощи говореше за отстъпление на силите на Киев към съседния на Северодонецк град близнак Лисичанск, на другия бряг на Северски Донец, но Украйна твърди, че Северодонецк още е под контрола ѝ,

В днешната сводка Лондон обяснява, че руските сили в района включват мобилизирани от резерва на самопровъзгласената "Луганска народна република" - слабо подготвена, с недостатъчно бойна техника.

"Използването на прокси пехотни части за прочистване на градски райони е руска тактика, наблюдавана по-рано в Сирия, където Русия използваше Пети корпус на сирийска армия, който да атакува застроените райони", продължава съобщението. Добавя се, че този подход вероятно е израз на желание да бъдат ограничени загубите сред редовните руски части.

"Руснаците просто ще избягат"

Северодонецк - най-големият град в украински ръце в Луганска област - остава епицентърът на сраженията в Украйна. Само преди два дни Киев съобщи, че 70% от града са под руски контрол, но според украински и западни медии силите на Киев продължават да се съпротивляват на руските танкове, пехота и артилерия.

Според местните власти руските сили взривяват мостове по намиращата се западно от града река Северски Донец, за да попречат на Украйна да обновява запасите на армията и да доставя помощи на цивилни.

Управителят на Луганска област Серхий Гайдай описа ситуацията като "крайно тежка", но заяви, че с достатъчно западни далекобойни оръжия (каквито Вашингтон и Берлин се готвят да пратят) Украйна би обърнала битката за Северодонецк в своя полза.

Ще изтласкаме артилерията им далеч от позициите си. А тогава, повярвайте ми, руската пехота просто ще избяга.

Серхий Гайдай, управител на Луганска област

Голяма част от Северодонецк вече е в руини, както стана и с най-голямото азовско пристанище Мариупол - опасност, за която властите предупреждаваха още в началото на войната.

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната руските сили все още могат да овладеят Северодонецк и Лисичанск, а а украинските сили, вероятно, "са по-изтощени, отколкото свидетелстват заявленията на Гайдай". Украинската отбрана обаче остава силна по това направление. Руските военни, според института, са съсредоточили целите си достъпни ресурси, за да завземат двата града.

Дневник