Папа Франциск днес отново призова за "реални преговори" между Русия и Украйна на фона на "все по-опасната ескалация" на конфликта, предаде "Франс прес".

"В момент, когато яростта на унищожението и на смъртта бушува и избухват сблъсъци, подхранвайки една все по-опасна за всички ескалация, подновявам призива си към лидерите на (двете) страни: моля ви, не водете човечеството към унищожение!", каза предстоятелят на Римокатолическата църква от прозореца на Апостолическия дворец пред 25 хил. вярващи, събрали се на площад "Свети Петър" по случай Петдесетница.

"Сто дни след началото на въоръжената агресия" срещу Украйна, папата призова за "реални преговори за прекратяване на огъня и решение", за да бъде "чут отчаяният вик на страдащите с уважение към човешкия живот".

Вчера, на среща с деца, 85-годишният Франциск довери, че иска да посети Украйна, като уточни, че чака "подходящ момент".

От началото на войната на 24 февруари папата отправи многобройни призиви за мир, без да спомене изрично Русия или нейния президент Владимир Путин, на фона на опитите на Римокатолическата църква да води диалог с Руската православна църква в деликатно поддържане на дипломатически баланс, отбелязва АФП.

Дневник