"Дневник" обобщава ключови моменти от днешния ден, свързани с войната в Украйна:

В украинската столица Киев са регистрирани няколко силни взрива. За тях съобщават кметът Виталий Кличко, а украински канали в "Телеграм" и "Ройтерс" пишат за дим над града и за пожари. Това бяха първите удари по украинската столица от април насам.

Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег, и допълни, че новите оръжейни доставки за Киев ще доведат до "удължаване на конфликта.

Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба реагира остро след призиви на френския президент Еманюел Макрон Русия да не бъде "унижавана" и да ѝ се даде възможен изход от "фундаменталната грешка", допусната с войната в Украйна. "Призивите да се избягва унижаването на Русия могат само да унижат Франция или всяка друга страна", написа Кулеба в "Туитър".

Украинските войски са предприели контраофанзива в Северодонецк. Това потвърди британското министерство на отбраната ден след като Киев обяви, че си е върнал част от града в Донбас и половината от него сега е под украински контрол, другата половина - под руски.

Украинското министерство външните работи поиска от Будапеща справка за психичното здраве на председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер, съобщи в "Туитър" говорителят на институцията Олег Николенко. Това стана, след като Кьовер изказа хипотеза, че президентът Володимир Зеленски има "лични психични проблеми".

Папа Франциск днес отново призова за "реални преговори" между Русия и Украйна на фона на "все по-опасната ескалация" на конфликта. Вчера на среща с деца 85-годишният Франциск довери, че иска да посети Украйна, като уточни, че чака "подходящ момент".

Дневник