Британският премиер Борис Джонсън ще се изправи пред вот на доверие от съпартийците си тази вечер, съобщи председателят на групата "Комитет 1922" Греъм Брейди, предаде "Ройтерс".

Брейди каза, че е бил надхвърлен прагът от 15 процента от депутатите тори, които искат вот на доверие към лидера на Консервативната партия.

"В съответствие с правилата ще се проведе гласуване между 18:00 до 20:00 часа днес (20 до 22 ч. българско време - бел. ред.), понеделник, 6 юни, подробностите ще бъдат уточнени", заяви Брейди. Това се случва, след като премиерът беше освиркан през уикенда по време на церемонията във връзка с платинения юбилей за 70-годишнината от коронясването на кралица Елизабет Втора.

За да бъде поискан вот на доверие към Джонсън е необходимо поне 54 консервативни членове на парламента да поискат Брейди да инициира това. Брейди е начело на "Комитет 1922", който обединява консервативните депутати, които не заемат постове в правителството. Колко от тях са изпратили писма до председателя на комитета не се съобщава. През уикенда в. "Сънди таймс" информира, че за оставката на Джонсън вече са се обявили 67 депутати.

Джонсън, който стана премиер през 2019 г., не успя да преодолее натиска поради уронващата престижа му информация за партита, провеждани в офиса и резиденцията му на "Даунинг стрийт", когато Великобритания се намираше в строг локдаун заради пандемията от COVID-19.

За да бъде отстранен от поста си Джонсън, в подкрепа на това ще трябва да гласуват 180 депутати консерватори, което според някои трудно може да се постигне.

След излизането на унищожителния доклад за наричания "Партигейт" скандал, в който се описват партита, когато такива събирания бяха забранени, Джонсън и неговото правителство всячески призоваваха законодателите да не спъват работата на парламента с такива въпроси.

БТА/Дневник