"Какво е доброто в "Сармат" ли? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Нито пък от всякаквите там шведи."

Това гласи съобщение от шефа на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в Twitter. Постът е във връзка с новината от вчера, че България, Северна Македония и Черна гора са затворили небето си за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров, който днес и утре трябваше да посети Сърбия. Обявената визита на руския министър на външните работи Сергей Лавров получи очертанията на политически трилър с елементи на "дипломация под масата", без никаква вина от страна на официален Белград, писа вчера сръбският в. "Вечерне новости".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че балканските страни са затворили небето за самолета на Лавров, който трябваше да пристигне в Сърбия на 6 юни. "Тук говорите за отваряне на канали, възползвайте се от възможностите, но само преди час страните около Сърбия затвориха естествения въздушен канал за самолета на Сергей Лавров, който трябваше да отиде в Сърбия. Руската делегация трябваше да проведе разговори в Белград, а държавите от ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство. Това е още един затворен канал за комуникация", каза Захарова.

Фактът, че българските власти не са разрешили на Лавров да прелети, беше потвърден от посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова.

"Тези съобщения са верни", заяви пред Интерфакс високопоставен източник от руското външно министерство.

Запитан дали посещението на Лавров в Сърбия е било отменено поради тази причина, дипломатът отговори: "Нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира."

Дир.бг