Направеното от България, Северна Македония и Черна гора е "немислимо", и "възмутително", тъй като суверенна държава е лишена от правото да осъществява външната си политика, тъй като "международната дейност на Сърбия е блокирана в крайна степен в руското направление".

Така коментира руският външен министър Сергей Лавров решението да не бъде допуснато прелитане на самолета му на път за Белград за посещение, което трябваше да стане днес и утре, пише "Интерфакс".

Решението на трите държави по думите му е "нагледна и поучителна демонстрация за това колко далеч могат да стигнат НАТО и ЕС в задействането на най-долнопробните методи на въздействие на тези, които се ръководят от национални интереси". Нещо повече, Белград е лишен от избор на партньори, а Западът показва, че не щади усилия и не знае граници за това да оказва натиск на други държави.

Лавров също така покани сръбския външен министър в Москва, с "надеждата", че самолетът, с който ще лети, ще бъде пуснат.

Попитан дали Русия ще отговори на държавите, заради които не се е състояла визитата, първият дипломат на Русия увери, че Москва никога не правела неща, които затруднявали отношенията между народите; това, обратно, правели "нашите западни партньори", които сега се сблъсквали с трудности, включително защото "много разумни хора" в Европа започнали да си задават въпроса "защо да се прави от Русия враг".
Лавров в момента е санкциониран от ЕС заради войната в Украйна. Българското външно министерство уведоми днес, че решението му е резултат от прилагането на санкциите.

Вчера сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че лично президентът Александър Вучич се занимавал с логистиката на визитата в опит да се погрижи тя да бъде осъществена. След като визитата се оказа невъзможна, Вучич се срещна със руски посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, от когото получи документ с причините за отказа, публикуван по-късно в профилите в социалните мрежи на държавния глава.

Според Лавров обаче причините са други. "НАТО и ЕС искат да превърнат Балканите в свой проект под името "Затворени Балкани"", бе един от коментарите му, цитиран от други руски и сръбски медии.

"Затворени Балкани"

Руският първи дипломат прави препратка към "Отворени Балкани" - името, което миналата година дадоха Сърбия, Албания и Северна Македония на общите си стъпки към създаване на регионално обединение, съгласуване на трудови и административни процедури и изграждане на наченки на общ пазар.

Някои критици на проекта виждат в него нови амбиции на Сърбия да бъде Югославия и стъпка към отдалечаване от ЕС, защитниците му обаче съзират шанс за развитие на държави, които в момента са блокирани по евроинтеграционния си път (впрочем Съединените щати заявиха миналата седмица, че подкрепят проекта).

Среща на "Отворени Балкани" ще има тази седмица (7-8 юни) в Охрид. Лавров заявява и че страните от Западните Балкани били нужни на НАТО само за да разширява "антируския плацдарм".

Самият Вучич е лаконичен в коментарите си, но уверява, че в интервю по обществената медия РТС тази вечер ще коментира "всичко". Някои сръбски коментатори осъждат действията на трите държави, но други смятат, че Сърбия всъщност печели от ситуацията - Лавров не идва, застрашавайки репутацията на Белград преди визитата на германския канцлер Олаф Шолц, и то без сръбските власти да са го възпрепятствали.

Дневник