Президентът на САЩ Джо Байдън избегна да отправи предизвикателство към бразилския президент Жаир Болсонаро относно предстоящите му избори и отношението му към дъждовната гора в Амазония по време на публичната част на първата им среща, докато бразилският лидер използва по-помирителен тон при разглеждането на тези въпроси, съобщи Асошиейтед прес.

Двамата никога не се бяха срещали и дори не бяха разговаряли помежду си, преди да заемат местата си в залата на Конгресния център в Лос Анджелис, където Байдън е домакин на Среща на върха на лидерите от Западното полукълбо.

По време на публичната част от срещата им Байдън приветства Болсонаро с похвала за бразилската "жизнена, приобщаваща демокрация и силни изборни институции".

Болсонаро, който ще се бори за преизбиране тази година и е изправен пред предизвикателство от един от своите предшественици, повтаряше необосновани твърдения за избирателната система - нещо, в което някои бразилски анализатори виждат опит на Болсонаро да хвърли съмнение върху резултата, ако загуби през октомври.

Болсонаро сам повдигна въпроса за предстоящите избори.

"Искаме да проведем честни, чисти, прозрачни, подлежащи на одит и надеждни избори'', за да няма "и сянка на съмнение след изборите", каза той чрез преводач.

Байдън, който бе обект на необосновани твърдения от страна на бившия президент Доналд Тръмп, че е загубил, защото изборите са били откраднати, превърна насърчаването на демократичните институции у дома и в чужбина в основна характеристика на своето президентство, посочи АП.

По време на срещата Байдън също така каза добри думи за отношението на Болсонаро към тропическите гори в Амазония, като похвали Бразилия, че е направила някои "истински жертви", за да защити огромния природен ресурс.

"Мисля, че останалата част от света трябва да може да ви помогне да запазите колкото се може повече", каза Байдън.

Белият дом съобщи, че Байдън и Болсонаро са се договорили заедно да работят за предотвратяване обезлесяването на Амазония. Освен това двамата президенти са постигнали единство по въпроса за "подкрепа на демократичното обновление". От изявлението на Белия дом става ясно, че САЩ и Бразилия са се договорили да координират действията си в Съвета за сигурност на ООН във връзка с руската инвазия в Украйна.

Болсонаро подкрепяше Тръмп и беше един от последните световни лидери, които поздравиха Байдън, като изчака повече от месец след изборите през ноември 2020 г., за да го направи, припомня агенцията.

Дир.бг