НАСА планира да събере екип от учени, които да изследват "неидентифицирани въздушни феномени", наричани обикновено НЛО, което демонстрира сериозността, с която американското правителство се отнася към въпроса, съобщи "Ройтерс".

Американската космическа агенция заяви, че фокусът ще бъде върху идентифицирането на наличните данни, най-добрите начини за събиране на бъдещи данни и как да се използва тази информация за подобряване на научното разбиране за въпроса. НАСА избра Дейвид Спъргъл, който преди това оглавяваше астрономическия факултет на Принстънския университет, и Даниел Евънс, старши изследовател в дирекция "Научни мисии" на НАСА, да организират проучването.

Екипът от учени трябва да се събере до есента, след което ще прекара около девет месеца в разработване на публичен доклад за своите открития. НАСА ще похарчи "няколко десетки хиляди долара", но не повече от 100 000 долара за усилията, добави Еванс.

Това се случва една година след като правителството на САЩ публикува доклад, изготвен от Службата на директора на Националното разузнаване съвместно с работна група, ръководена от военноморските сили, в който подробно се описват наблюденията предимно на персонала на ВМС на НЛО. Двама служители на Пентагона дадоха показания на 17 май на първото изслушване в Конгреса за НЛО от половин век насам, припомня "Ройтерс".


"Неидентифицираните явления в атмосферата представляват интерес както за националната сигурност, така и за въздушната безопасност. Установяването кои явления са естествени, е първата ключова стъпка към идентифицирането или успокояване по такива явления, което е в съответствие с една от целите на НАСА - да се гарантира безопасността на въздухоплавателните средства", се казва в съобщението на НАСА.

Дневник