Руският президент Владимир Путин се сравни с Петър Велики с твърдението, че той не отнемал територии от други държави, а ги връщал на Русия.

Путин коментира темата на 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики, отбелязана вчера.

Петър Първи става император през 1725 г. (преди това е цар) и модернизира страната с обширни реформи и културна революция след пътуване в Европа.

Запомнен е обаче и като завоевател, включително с експанзия в балтийския район, превръщането на Русия в сила в Балтийско море, завземането на азовски пристанища и други.

Путин произнесе думите си малко над три месеца след като страната му нахлу в Украйна и се оказа изолирана от Запада. Президентът обаче не спомена войната като част от контекста на думите си.

    Току-що посетихме експозиция, посветена на 350-ата годишнина на Петър Първи. Почти нищо не се е променило. Учивително! Петър Първи води Северната война 21 години. Може да изглежда, че сражавайки се с Швеция, той завзема нещо. Нищо не е завземал! Връщал е! Така е.

Владимир Путин, президент на Русия


На мястото на Санкт Петербург, продължава Путин с примери, никой в Европа не признал територията за руска, а за шведска, но славяни живели там с угро-фински народи от "незапомнени времена". Друг пример е с Нарва (в днешна Естония).

    Защо е отишъл там? Възвръщал и укрепвал - това правел. По всичко изглежда, че на нас също се падна да възвръщаме и укрепваме.

Владимир Путин, президент на Русия

Такова сравнение вече направи и директорът на външното разузнаване Сергей Наришкин, обяснявайки, че една от най-големите му победи била край Полтава (днешна Украйна). "Мисля, че той би се обърнал в гроба, ако разбере до какво са довели тези зземи в последните три десетилетия потомците на славните запорожци."

Отваря ли се прозорецът или не

Известният "прозорец" на Петър Първи към Европа включва и пренасянето на редица европейски практики.

"Франс прес", цитирана от БТА, отбелязва, че в контекста на силни напрежения между Москва и Европа много руснаци се питат дали Путин има намерение да затвори отворения към Европа прозорец от Петър Велики три века по-рано. От дни в руските социални мрежи има мемове по този въпрос. На един от тях се чете: "Петър Първи отвори прозореца към Европа, а Путин ще го затвори". На друг пише: "Затворете прозореца към Европа, гледката е ужасна".

На фона на всичко това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че никой няма намерение за затваря каквото и да е.

Дневник