Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде домакин на канцлера на Германия Олаф Шолц в Сърбия в петък в "Двореца Сърбия", съобщава вестник " Данас". Очаква се Шолц да кацне на летище "Никола Тесла" в 15 часа, а половин час по-късно е планирано тържественото му посрещане пред "Двореца Сърбия". След разговор на четири очи между Вучич и Шолц ще се състоят пленарни разговори на делегациите на Република Сърбия и Германия, водени от президента на Сърбия и германския канцлер.

Към 17 часа местно време двамата държавници ще се обърнат към медиите. Олаф Шолц за първи път в качеството си на германски канцлер ще обиколи Западните Балкани, за да се опита да разреши замразените спорове, коментира Дойче веле. Целта на мини обиколката на Шолц е придвижването от мъртва точка на политическите блокади.

Визитата на германския канцлер Олаф Шолц на 10 юни в Белград е изключително важна както заради развитите двустранни отношения и позицията на Германия като най-важен външнотърговски партньор на Сърбия и най-голям инвеститор, така и заради регионалното сътрудничество и развитието на отношенията със Западните Балкани и европейската им перспектива, заяви за вестник "Данас" Сузана Грубиешич от Центъра за външна политика като добави, че една от най-важните теми на срещата със сигурност ще бъде войната в Украйна, нейните последици и позиционирането на Сърбия.

Шолц ще посети също Косово, Гърция, Северна Македония и България.

Премиерът Кирил Петков ще бъде домакин Олаф Шолц на 11 юни, събота, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации. Акценти на разговора между Петков и Шолц ще бъдат възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси теми от международния и европейски дневен ред, включително предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа, европейската интеграция на Западните Балкани и др.

Дир.бг