Претърпелият най-тежки разрушения в хода на войната украински град Мариупол е изправен пред риска от сериозна епидемия от холера.

Това обяви британското военно разузнаване в ежедневната сводка, публикувана от министерството на отбраната в "Туитър". В условията на война и окупация на територии данните от подобни източници се потвърждават трудно, а и Великобритания подкрепя Украйна.

Световната здравна организация обаче вече потвърди, че има случаи на холера в града и че е възможно увеличаването им. Червеният кръст предупреждаваше още в началото на обсадата, че хуманитарната ситуация става все по-тежка.

Според институцията медицинските услуги в азовското пристанище са пред срив, а нова епидемия би влошило нещата още повече. Припомня се, че такава епидемия имаше в Украйна през 1995 г. и оттогава имаше няколко по-малки вълни, особено около азовското крайбрежие - включително Мариупол. От май се съобщава за изолирани случаи на холера в Мариупол.

Публикацията свързва здравната обстановка с действията на Русия, която не успява "да предостави основни обществени услуги на населението в окупираните територии". "Достъпът до безопасна питейна вода е непостоянен, а сривът в телефонните услуги и интернет продължава."

Уточнява се и че сраженията продължават около намиращия се в Източна Украйна град Северодонецк и Русия владее отново по-голямата част от града, но силите ѝ са осъществили слаб напредък в опитите да обкръжат района от север и юг.

Дневник