Бившият американски президент Доналд Тръмп стои зад атаката на американския парламент от гневна тълпа привърженици на 6 януари миналата година и това е "опит за преврат".

Такова обвинение се чу на безпрецедентно изслушване в оглавявана от демократи комисия към Конгреса на Съединените щати снощи, проведено така, че милиони американци да го гледат по телевизията в домовете си.

На 6 януари, докато американските законодатели се срещаха, за да удостоверят победата на Джо Байдън на президентските избори, конгресът бе нападнат. Имаше атаки срещу служители на реда, вандалски актове, сградата бе окупирана за няколко часа, няколко души загинаха (включително една невъоръжена жена, застреляна от полицията) и четирима самоубили се служители на реда. Малко по-рано Тръмп говори пред поддръжници във Вашингтон и ги призова да защитят американската демокрация. Тръмп твърдеше, че изборите са откраднати.

Целта на комисията е да предостави данни не само за безредиците, а и за "координираните усилия в много стъпки" да бъдат "отменени" резултатите на президентските избори. Очакват се още заседания, включително през септември, а крайната цел е изготвянето на доклад по темата.

"Пенс си го заслужава"

"Шести януари бе кулминацията на опит за преврат, безсрамен, както един писател отбеляза, за сваляне на правителството. Насилието не бе случайност. Това бе последният опит за съпротива на Тръмп", каза председателят на комисията Бени Томпсън и добави, че случилото се е заплаха за американската демокрация, предаде Би Би Си.

По време на изслушването бе излъчен видеоклип, в който Иванка Тръмп, дъщеря на бившия държавен глава, се разграничава от неговите думи за изборна измама, като подкрепя коментари на отхвърлилия тезата му бивш главен прокурор Уилям Бар. Близки сътрудници на Тръмп, които са разговаряли с комисията, включват още сина му Доналд-младши и зет му Джаред Къшнър, бившия изпълняващ длъжността главен прокурор Джефри Роузън, бившия главен прокурор Уилям Бар и висши помощници на бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Лиз Чейни, заместник-председател на комисията от републиканците и остър критик на Тръмп, прочете и твърдения, според които Тръмп казал, докато щурмуващите Капитолия призовавали вицепрезидентът Майк Пенс да бъде обесен, че Пенс си го "заслужава". По думите на Чейни нападателите били мотивирани от казаното от Тръмп, че изборите са откраднати, а той е президентът им.

Президентът Тръмп призова тълпата, събра тълпата и запали искрата на тази атака.

Лиз Чейни, сенатор

Това е първото от шест изслушвания по темата тази седмица, над година след като той бе оправдан при процес в Сената. То се провежда под две години и половина преди следващите президентски избори, на които Тръмп е давал знак, че би участвал.

Според републиканците изслушването е просто опит за отклоняване на вниманието от междинните избори за Конгреса в САЩ - тази есен демократите може да загубят Камарата на представителите и Сената според някои проучвания.

Дневник