Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в петък, че ЕС трябва да предложи интеграцията на всичките шест държави от Западните Балкани до 2033 г. в това, което той определя като "амбициозна, но постижима стъпка".

В статия за брюкселското издание "Политико", озаглавена "Време е да върнем европейското разширяване на пистата", Мицотакис пише, че "първата стъпка трябва да е решение след две седмици в Брюксел за деблокиране на пътя на Северна Македония и Албания".

Очаква се европейските лидери да се върнат към темата на разширяването по време на предстоящата среща на върха в Брюксел на 23-24 юни. Те ще имат отделно събиране спрезидентите и премиерите на шестте държави от Западните Балкани, които са на различен етап от интеграция в ЕС. Европейската комисия от години предлага започване на преговори със Скопие и Тирана, но то се блокира от България, която наложи вето на процеса през 2020 г.

Мицотакис призовава ЕС да вземе смело решение и да изпълни обещанието си за интеграцията на Западните Балкани, дадено през 2003 г. в Солун.

"И трябва да го направим по исторически и политически смислен начин, като най-сетне изложим осезаема и обвързана с времето перспектива, за да изпълним нашето обещание. Трябва да изградим увереност, че когато ЕС изложи визия, той има намерението и капацитета да я следва докрай", пише гръцкият премиер.

Визията за присъединяване на региона към ЕС, пише Мицотакис, е станала "неясна, избледнява в очите на фрустрираните и разочаровани граждани", тъй като разширяването на ЕС през последните години спря поради опасения за сигурността, управлението и миграцията.

Нахлуването на Русия в Украйна придаде ново усещане за неотложност на необходимостта от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Косово към 27-членния ЕС, отчасти за противодействие на нарастващото руско и китайско влияние в региона. Връзката може да включва пълноправно членство или алтернативна общност.

Дневник