Намаленият износ на пшеница и други хранителни стоки от Украйна и Русия ще увеличи броя на хората в риск от хроничен глад с между 11 млн. и 19 млн. души през следващата година, съобщи агенцията за храните на ООН в петък.

Конфликтът в Украйна подклажда глобална продоволствена криза с покачване на цените на зърнените храни, олиото, горивата и торовете. Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница. Освен това Русия е и основен износител на торове, а Украйна - на царевица и слънчогледово масло.

Бубекер Бен Белхасен, директор на отдела за пазари и търговия на Организацията по храните и земеделието (ФАО), каза, че въздействието на конфликта "може да доведе до между 11 и 19 милиона повече гладни хора - това е хроничен глад за 2022/2023 г.".

Тази предварителна оценка се основава на намаления износ на хранителни стоки от Украйна и Русия.

ФАО смята, че спираловидно нарастващите разходи за суровини в земеделието ще доведат до ограничаване на засетите площи и отглежданите животни, което ще предизвика влошаване на продоволствената сигурност в по-бедните страни, изправени пред рекордни сметки за внос на храни и суровини.

Най-силно ще пострадат държавите в Близкия изток и Северна Африка, които са традиционни вносители на зърно и слънчогледово олио от Украйна и Русия.

Износът на украинско зърно вече доближава 2 млн. тона на месец, каза в петък европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски, като се позова на украински данни. След началото на войната Киев се оказа без възможност да използва традиционните пътища за износ - през черноморските пристанища, които бяха минирани, за да се попречи на атака от Русия от морето.

Дневник