Американските власти ще отменят от неделя изискването за правене на тестове за COVID-19 преди пътуване за САЩ, съобщи Ройтерс. .

Запазва се задължението за повечето неамерикански граждани да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, за да влязат в Съединените щати.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията ще направят преоценка на решението след 90 дни, което на практика означава, че пътуванията към САЩ ще бъдат облекчени през цялото лято.

Промяната идва, когато натовареният сезон за пътувания започва и превозвачите вече се подготвят за рекордно търсене. Авиокомпаниите заявиха, че много американци не пътуват в чужбина поради опасения, че ако получат положителна проба за COVID-19 докато са извън страната, няма да могат да се върнат у дома.

От декември здравните власти в САЩ изискват от пътниците да се тестват ден преди полета си, но подобно изследване не е задължително, ако се влиза в Съединените щати по суша.

През април федерален съдия обяви изискванията за носене на маски на борда на самолета и на летищата и гарите за незаконни и те вече не се прилагат. Министерството на правосъдието обжалва заповедта, но решение не се очаква преди есента.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Delta Air Lines Ед Бастиан каза пред Ройтерс миналата седмица, че отпадането на изискванията за представяне на отрицателен тест ще увеличи пътуванията. 44 от 50 държави, до които Delta лети, вече не изискват такова изследване.

През декември заради увеличения брой случаи на заболяване от COVID-19, изискванията към международните пътници бяха затегнати и те трябваше да се изследват в деня преди беше искано да се изследват в деня преди пристигането си в САЩ, вместо до три дни, както беше преди това.

Дневник