Финландия планира да построи нови огради на няколко места по границата си с Русия заради повишен риск от враждебни действия и хибридни атаки, след като през май подаде молба за членство в НАТО.

Хелзинки се опасява по-конкретно, че Москва ще използва мигранти, за да упражнява политически натиск подобно на хибридната атака от Беларус срещу Полша миналата есен.

финландският кабинет представи в четвъртък законопроект за подсилване на оградите по дългата близо 1300 километра граница.

Правителството иска законът да влезе в сила възможно най-бързо, за да се предпази от евентуални руски "хибридни ответни мерки" като кибератаки и невоенни операции за дестабилизация, отбелязва Агенция Франс прес.

"Целта на този законопроект е да подобри способността на граничната охрана да отговаря на хибридни заплахи", каза пред агенцията Ан Иханус, съветник във финландското министерство на вътрешните работи. Тя подчерта, че "войната в Украйна е допринесла за неотложността на този въпрос".

В момента по границите на Финландия има ниски дървени огради, предназначени да предотвратят преминаването на добитък, напомня БТА.

"Това, което искаме да построим сега, са здрави структури, които да са истински бариери", обясни Сана Пало, която е директор на финландската гранична охрана по правните въпроси. Тя уточни, че "по всяка вероятност оградите няма да покриват цялата източна граница (на Финландия), а (само) местата, смятани за най-важни".

Целта на финландското правителство е, в случай на мигрантски наплив, хората да се концентрират на определени места и то в слабо населени райони.

Дневник