Руски депутат от партията на Путин "Единна Русия" смята, че е намерил законов начин да се оспори независимостта на Литва, а след това и да се отмени членството на страната в НАТО. "Дойче веле" разказва за този казус.

В руската Дума е внесен законопроект с предложение да се отмени постановлението на Държавния съвет на СССР, с което е била призната независимостта на Република Литва. Въпросният проектозакон е внесен в парламента на 8 юни и е бил изпратен и до председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Документът беше предложен от депутата Евгений Федоров от партията на Путин "Единна Русия". Според вносителя постановлението "ще позволи да се оспори членството на Литва в НАТО".

Кремъл "не знае" за инициативата на депутата

Федоров смята, че когато е била призната независимостта на Литва, е бил нарушен законът на СССР, уреждащ въпросите, свързани с отделянето на съюзни републики.

Нарушението се състояло конкретно в това, че законът в такива случаи е предвиждал провеждането на референдум за отделяне от Съюза на съветските социалистически републики, а такъв в Литва не е имало.

Русия е правоприемник на СССР, а според Хартата на НАТО "спорни юридически лица не могат да бъдат членове на Алианса", обяснява Федоров.

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не е запознат с предложението на представителя на "Единна Русия".

Литва обяви независимост през 1990 година

Независимостта на Литва е призната от Държавния съвет на СССР, председателстван от Горбачов. На 11 март 1990 г. Върховният съвет на Литовската ССР издава закон за преименуване на държавата в Република Литва и обявява възстановяването на литовската независимост.

На 6 септември 1991 г. Държавният съвет на СССР, председателстван от Михаил Горбачов, признава независимостта на Литва. През 2004 г. страната се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

Литва последователно се застъпва за по-строги санкции срещу Москва, а в края на май 2022 дори предложи създаването на военноморска коалиция, която да премахне руската блокада на Черно море, за да може да се изнася украинското зърно.

Дневник